Abacadabra bij de afwikkeling van letselschade
Vorige week belde een slachtoffer van een verkeersongeluk me. Ze had een jaar geleden een ongeluk gehad en daarbij haar elleboog en pols gebroken. Ze wist niet dat ze zelf juridische hulp had kunnen inschakelen en tot nu toe had ze zelf geprobeerd haar schade met de (verzekeraar van de) tegenpartij af te wikkelen.
Medische expertise, pragmatische oplossing; euhhh wat?
Haar arm was inmiddels (bijna helemaal) hersteld en de verzekeraar stelde voor haar schade te gaan afwikkelen. Dat wil zeggen: kijken of en wat er betaald moet worden aan het slachtoffer. De verzekeraar mailde haar dat ze kon kiezen tussen een medisch expertise of een pragmatische oplossing door het aanvaarden van een slotbetaling van € 10.000,-.
“Help”, zei de jongedame. “Ik snap echt totaal niet wat hier mee bedoeld wordt en wat ik nu moet doen.”
En nu in begrijpelijk Nederlands…
Logisch, dat ze geen flauw idee had wat ze met deze vraag moest. Dit soort vaktaal is voor een leek totaal onduidelijk! En hier zie je direct het belang van goede juridische hulp voor een slachtoffer. Als advocaat leg ik in duidelijke, normale woorden uit wat de opties zijn. Want ik vind het belangrijk dat ieder slachtoffer begrijpt wat de mogelijkheden zijn, zodat diegene een weloverwogen keuze kan maken. Een keuze die voor de rest van iemands leven van groot belang kan zijn.
Wat zijn de gevolgen van beide keuzes?
Ik heb dit slachtoffer uitgelegd wat deze twee keuzes voor haar inhouden. Een pragmatische regeling wil zeggen dat je de schadezaak afsluit nadat je aan de hand van de informatie in het dossier een inschatting maakt over de schadevergoeding, zonder verder onderzoek. Er wordt onderhandeld over de uiteindelijke schadevergoeding, die wordt betaald en het dossier wordt gesloten. Dat is een risico voor een slachtoffer als niet duidelijk is of het genezen letsel in de toekomst alsnog klachten of beperkingen kan geven. Een voorbeeld: als door de gebroken elleboog een grote kans bestaat op latere klachten, dan is het van belang te weten welke klachten dat kunnen zijn. Een expertise-arts kan daarover duidelijkheid geven wanneer je kiest voor de optie medisch expertise.
Een schadevergoeding lijkt soms royaal, maar is dat niet altijd
Die duidelijkheid is voor een slachtoffer belangrijk om een goede afweging te maken. Een bedrag van € 10.000,- als schadevergoeding lijkt mooi, maar als je als vrouw van 35 over 5 jaar zulke erge klachten krijgt dat je je arm niet meer volledig kunt gebruiken en daardoor arbeidsongeschikt raakt, dan is dit bedrag volstrekt onvoldoende; een druppel op een gloeiende plaat.
In een ideale wereld zou een verzekeraar een slachtoffer hierover in duidelijke taal eerlijk over adviseren. Dat is helaas niet altijd het geval.
Laat mij u helpen
Heeft u een ongeluk gehad of een traumatische gebeurtenis meegemaakt, waar u mogelijk de rest van uw leven schade aan blijft ondervinden? Heeft u vragen over het voorstel van de tegenpartij? Maak dan vrijblijvend en kosteloos een afspraak bij mij op kantoor in Roosendaal, of gewoon bij u thuis.