Medische expertises bij letselschade: wat betekent dit voor u?

Wanneer u letsel oploopt door een ongeval, kan het zijn dat een medische expertise nodig is om de gevolgen goed in kaart te brengen. Maar wat houdt zo’n expertise precies in? En waarom is het belangrijk voor de afhandeling van uw letselschadezaak? In deze blog leg ik uit wat u kunt verwachten. Wat is een…

Volledige artikel

Schadevergoeding en de Belastingdienst: Wat betekent dit voor uw inkomstenbelasting en toeslagen?

Wanneer u als slachtoffer een schadevergoeding ontvangt, kan dat financiële verlichting bieden. Tegelijkertijd roept het vragen op: Moet u de schadevergoeding opgeven bij de Belastingdienst? Heeft dit invloed op uw toeslagen? In deze blog leg ik uit wat u hierover moet weten. Is een schadevergoeding belast als inkomen? Nee, een schadevergoeding wordt niet gezien als…

Volledige artikel

Aansprakelijkheid van een manege voor letsel van een ruiter

Wanneer iemand letsel oploopt tijdens het paardrijden op een manege, rijst de vraag wie verantwoordelijk is. Dit leidt vaak tot complexe juridische discussies over aansprakelijkheid. In deze blog bespreek ik de belangrijkste aspecten van deze aansprakelijkheid en wat dit voor u kan betekenen. Wettelijke grondslag: risicoaansprakelijkheid Volgens de wet (artikel 6:179 Burgerlijk Wetboek) is de…

Volledige artikel

Letselschade: inzicht in schadeposten en gevolgen

Letselschade heeft vaak een grote impact, niet alleen fysiek en emotioneel, maar ook financieel. Als slachtoffer kunt u geconfronteerd worden met uiteenlopende schadeposten die gezamenlijk een flinke druk kunnen leggen op uw leven. In deze blog bespreek ik welke schadeposten er zijn, wat dit betekent voor de veroorzaker van letselschade, en waarom een goede verzekering…

Volledige artikel

Permanent leren voor uw rechtvaardigheid

Het belang van voortdurende educatie Als letselschadeadvocaat is het mijn missie om slachtoffers met deskundigheid, betrokkenheid en actuele kennis van zaken te ondersteunen. Wist u dat advocaten verplicht zijn om jaarlijks cursussen en trainingen te volgen? Dit is geen vrijblijvende keuze, maar een wettelijke verplichting vanuit de Nederlandse Orde van Advocaten. Deze voortdurende scholing vormt…

Volledige artikel
Aansprakelijkheid van een skihal-exploitant voor hoofdletsel van een cursist zonder helm

Aansprakelijkheid van een skihal-exploitant voor hoofdletsel van een cursist zonder helm

Uitleg naar aanleiding van een uitspraak van de Rechtbank Midden-Nederland op 1 mei 2024 Wintersporten in skihallen is in Nederland een populaire manier om de ski- en snowboardvaardigheden bij te schaven. Of het nu gaat om beginners die hun eerste stappen op de ski’s zetten, of gevorderden die hun techniek willen verbeteren, skihallen worden steeds…

Volledige artikel

Het causale verband tussen (lichamelijke) klachten en een ongeluk

In sommige letselschadezaken ontstaat discussie over de causaliteit tussen een ongeluk en de opgelopen schade. Voor verzekeraars en advocaten is dit een bekend begrip, maar voor slachtoffers vaak lastig te begrijpen. In deze blog leg ik uit wat causaliteit betekent en waarom het belangrijk is. Bij het vaststellen van letselschade na een ongeval is het…

Volledige artikel

Schade opgelopen door een ander? Moet die altijd worden vergoed?

De kern van letselschadezaken Als letselschadeadvocaat behandel ik de meest uiteenlopende zaken. Ze hebben echter altijd één gemeenschappelijk punt: er is een slachtoffer dat door toedoen van een ander gewond is geraakt. Wanneer moet schade worden vergoed? Het is echter niet altijd zo dat de schade van een slachtoffer door de veroorzaker vergoed moet worden.…

Volledige artikel

De juiste keuze maken: Letselschade-specialist, letselschade-advocaat, of keurmerk-specialist?

Recentelijk kwam het begrip “letselschade-specialist” in de schijnwerpers, mede door de oprichting van een letselschadebureau door Rapper Boef. Als ervaren advocaat zie ik vaak dat slachtoffers niet weten waar ze terecht kunnen voor hulp of advies bij het verhalen van hun schade. Letselschade-specialisten: een verwarrend landschap Helaas worden slachtoffers soms dubbel getroffen in letselschadezaken, doordat…

Volledige artikel

De rol van de vaststellingsovereenkomst bij letselschade

Als letselschadeadvocaat begeleid ik slachtoffers met hun letselschadetraject. Vaak wordt een letselschadezaak definitief afgesloten met een Vaststellingsovereenkomst (VSO), een cruciale stap dus in de afhandeling van een letselschadezaak. Wat is een vaststellingsovereenkomst? Een vaststellingsovereenkomst is een overeenkomst tussen het slachtoffer van een letselschade en de (verzekeraar van de) aansprakelijke partij. Hierin worden belangrijke aspecten van…

Volledige artikel
neurologische expertise

De waarde van neurologische expertise bij letselschadezaken

In een letselschadezaak wordt soms gesproken over een expertise door een neuroloog. Laten we eens dieper ingaan op het hoe en waarom van een neurologische expertise in het letselschade proces. Het besluit tot neurologische expertise Het besluit om een neurologische expertise uit te voeren, wordt doorgaans genomen in samenspraak tussen mijn medisch adviseur, die van…

Volledige artikel
Wat doet een arbeidsdeskundige in een letselschade zaak?

Wat doet een arbeidsdeskundige in een letselschade zaak?

Wanneer u gewond en arbeidsongeschikt bent geraakt door een ongeluk, komt vaak de term ‘arbeidsdeskundige’ ter sprake. Maar wat houdt deze functie in en wat kan een arbeidsdeskundige betekenen voor u als letselschadeslachtoffer? Beoordeling van belastbaarheid en arbeidsmogelijkheden Een arbeidsdeskundige heeft als voornaamste taak om uw belastbaarheid te onderzoeken en te bepalen of u in…

Volledige artikel