De rol van de vaststellingsovereenkomst bij letselschade
Als letselschadeadvocaat begeleid ik slachtoffers met hun letselschadetraject. Vaak wordt een letselschadezaak definitief afgesloten met een Vaststellingsovereenkomst (VSO), een cruciale stap dus in de afhandeling van een letselschadezaak.
Wat is een vaststellingsovereenkomst?
Een vaststellingsovereenkomst is een overeenkomst tussen het slachtoffer van een letselschade en de (verzekeraar van de) aansprakelijke partij. Hierin worden belangrijke aspecten van de zaak vastgelegd, waardoor het slachtoffer zekerheid krijgt over de schadevergoeding en de afwikkeling van de zaak. Na ondertekening is de zaak definitief afgesloten en kunt als slachtoffer niet meer terugkomen op de gemaakte afspraken. Tenzij er een voorbehoud in de VSO is opgenomen. Daarover hieronder meer.
Belangrijke elementen van een VSO
Schadevergoeding: De hoogte van de schadevergoeding voor alle materiële en immateriële schade wordt vastgelegd. Dit omvat medische kosten, inkomensverlies, huishoudelijke hulp en smartengeld.
Finale kwijting: Met de VSO erkent de verzekeraar/wederpartij nogmaals de aansprakelijkheid en gaat deze akkoord met de afgesproken schadevergoeding. Het slachtoffer ziet af van verdere juridische stappen tegen de verzekeraar en kan dus later niet nog meer of andere schade vorderen. De zaak is dus met de ondertekening van de VSO definitief afgesloten. Dit is alleen anders als er een voorbehoud in de VSO wordt opgenomen.
Medisch voorbehoud: In sommige gevallen wordt een medisch voorbehoud opgenomen. Dit geeft het slachtoffer het recht om aanvullende schadevergoeding te vragen of de onderhandelingen daarover opnieuw te starten als er na het sluiten van de overeenkomst nieuwe medische complicaties of inzichten blijken die direct verband houden met het letsel waarop de VSO zag.
Bescherming van de belangen van het slachtoffer
Een medisch voorbehoud in een VSO is belangrijk om de belangen van het slachtoffer te beschermen. Het biedt namelijk de mogelijkheid om extra schade te verhalen als er in de toekomst medische complicaties optreden.
Advies bij een aangeboden VSO
Als slachtoffer van een (verkeers)ongeval is het van belang om bij een aangeboden VSO contact op te nemen met een gespecialiseerde letselschadeadvocaat.
Zo wordt de VSO getoetst en ontvangt u het benodigde advies om te verzekeren dat u krijgt waar u recht op heeft als slachtoffer.
Deskundige juridische bijstand
Heeft u letselschade opgelopen en bent u benaderd om een VSO te ondertekenen? Neem dan vrijblijvend contact op met mij als gespecialiseerd letselschadeadvocaat. Ik sta klaar om u te adviseren en ervoor te zorgen dat u recht krijgt op een eerlijke vergoeding voor uw letsel.