Advocaat in Zeeland en Zuidwest-Brabant | Advocatenkantoor Claase

Nieuw Huwelijksvermogensrecht: wat is er veranderd en voor wie?

Per 1 januari 2018 is het huwelijksvermogensrecht veranderd. Wat is er nu eigenlijk veranderd en belangrijker nog: wat zijn de gevolgen voor jouw huwelijk of echtscheiding?

Het oude stelsel

In het ‘oude’ stelsel werd standaard in gemeenschap van goederen getrouwd, wat betekende dat vanaf het huwelijk alle bezittingen, vermogen maar ook schulden met elkaar werden gedeeld. Bij een scheiding had ieder recht op de helft. Ook schulden werden verdeeld. De enige manier om de standaard gemeenschap van goederen uit te sluiten, was door te trouwen op huwelijkse voorwaarden.

De nieuwe regeling

De nieuwe regeling heeft als uitgangspunt een beperkte gemeenschap. Er ontstaat dus geen gemeenschap van goederen meer. Bezittingen én schulden die de ene echtgenoot al voor het huwelijk had blijven van die echtgenoot en worden dus niet meer verdeeld bij een scheiding.

Ook schenkingen en erfenissen die tijdens het huwelijk worden ontvangen, vallen niet meer automatisch in de huwelijksgemeenschap. Wat verder tijdens het huwelijk wordt gekocht of gespaard moet wel worden verdeeld, net zoals schulden die tijdens het huwelijk worden aangegaan. Ook bezittingen die voor het huwelijk al gezamenlijk eigendom waren, moeten worden verdeeld.

Echtscheiding

In geval van een scheiding moet dus worden bepaald wie welke bezittingen en/of schulden had voor het huwelijk, en wie welke erfenissen of schenkingen heeft gehad. Het is dus erg belangrijk een goede administratie bij te houden. Kun je bij scheiding niet bewijzen dat iets van jou was? Dan valt het in de gemeenschap en moet het verdeeld worden.

Voor wie?

De nieuwe regeling geldt voor mensen die op of na 1 januari 2018:

  • getrouwd zijn of gaan trouwen;
  • een geregistreerd partnerschap zijn aangaan of aangaan;
  • hun huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden opheffen en overgaan naar het wettelijke systeem.

Vragen?

Benieuwd of ongerust of deze veranderingen gevolgen hebben voor jouw huwelijk of echtscheiding? Bel ons voor vrijblijvende informatie of kom langs tijdens onze inloopspreekuren, we helpen je graag verder!

Laat een reactie achter