No cure, no pay: wat blijft er over van jouw letselschadevergoeding?
Het zal je maar gebeuren; je raakt blijvend invalide door een aanrijding, waardoor je niet meer kunt werken en er aanpassingen aan je woning nodig zijn. Je schakelt dus een letselschadespecialist in die jouw schade gaat verhalen. Op ‘no cure no pay’ basis, je hoeft dus niet vooruit te betalen.
Het lijkt allemaal mee te zitten, want de veroorzaker van de aanrijding is goed verzekerd en na enkele jaren krijg je het bedrag uitgekeerd ter compensatie van salarisverlies, voor de aanpassing van je woning en de aanschaf van hulpmiddelen.
Dan valt de rekening van je letselschadespecialist op de deurmat
Je voelt je opgelucht, denkt het ongeluk en alle bijkomende ellende eindelijk achter je te hebben liggen. Maar dan ontvang je de rekening van de letselschadespecialist die jou de afgelopen jaren op ‘no cure no pay’ basis heeft ‘bijgestaan’. Plotseling word je verzocht om een factuur die 25% van jouw schadevergoeding bedraagt, over te maken naar deze specialist. Je denkt eerst nog dat het een misverstand is, deze kosten zijn immers toch al voldaan door de verzekeraar? Tot je de voorwaarden in het getekende contract nog eens goed bekijkt; je hebt destijds toestemming gegeven voor een bonus, een flink percentage van het uit te keren bedrag. Dit had je niet verwacht.
No cure no pay wordt zo wel erg duur
Helaas spreek ik regelmatig mensen in mijn praktijk die op deze manier voor de tweede keer slachtoffer zijn geworden door een ernstig ongeluk. In één seconde verandert hun leven en vaak zijn ze op dat moment kwetsbaar. Het argument dat er geen juridische kosten betaald hoeven te worden zolang er geen schadevergoeding wordt toegekend, trekt veel mensen over de streep. Maar, zodra de vergoeding wordt uitgekeerd incasseert de specialist wel een enorme ‘succes fee’, ondanks dat deze werkzaamheden gewoon vergoed worden door de verzekeraar van de aansprakelijke partij. Dit is namelijk wettelijk zo geregeld.
Hoe kun je voorkomen dat je de hoofdprijs betaalt voor een letseladvocaat?
Er zijn dus letselschadespecialisten die de gewone vergoeding niet voldoende vinden en een flinke bonus in de kleine lettertjes van hun voorwaarden opnemen. Dit kan betekenen dat de schadevergoeding niet voldoende is om jouw kosten, ten gevolge van het ongeluk, te dekken. Dan blijkt ineens dat je die broodnodige traplift, scootmobiel of andere hulpmiddelen niet kunt aanschaffen omdat een deel van jouw schadevergoeding aan de letselschadespecialist betaald moet worden. Als je letsel hebt opgelopen door een ongeluk of aanrijding, raad ik je daarom aan eerst onderzoek te doen en goed te informeren naar de voorwaarden.
- Gaat het om een advocaat of een jurist? Voor advocaten gelden namelijk andere, strengere gedragsregels.
- Is de letselschadespecialist aangesloten bij een belangenvereniging?
- Wat zijn de voorwaarden die de specialist hanteert? Eist hij/zij nog een percentage van de schadevergoeding als ‘succes fee’? Als je het nergens kunt terugvinden, vraag er dan naar bij de betreffende specialist of advocaat.
Een letselschadezaak hoort jou als slachtoffer niets te kosten
Bedenk goed dat een terechte letselschadezaak jou als slachtoffer niets hoort te kosten. Wanneer jij in het gelijk gesteld wordt en een schadevergoeding ontvangt, worden daarnaast ook de kosten van een letselschadeadvocaat betaald door de tegenpartij. Een ‘No cure no pay’ werkwijze kan een prettig idee zijn, maar bestudeer altijd goed de kleine lettertjes. Een letselschadespecialist zal een ‘no cure no pay’ zaak niet accepteren wanneer de slagingskans laag is, dus zodra jij tekent is hij/zij vrijwel altijd verzekerd van een mooie bonus.
Letselschade-advocaat nodig?
Tijdens een kosteloos en vrijblijvend eerste gesprek luister ik naar je verhaal en krijg je een eerlijk antwoord op je vragen. Ik werk niet op ‘no cure no pay’ basis, omdat ik vind dat jij als slachtoffer van een ongeluk of aanrijding het alleenrecht op de schadevergoeding hebt.
Neem contact met mij op voor een afspraak op mijn kantoor of gewoon bij jou thuis.