Advocatenkantoor Claase_tarieven

Tegenpartij, jijzelf, de overheid (pro Deo) of je rechtsbijstandverzekeraar

Wie betaalt de advocaat?

Gratis oriënterend gesprek

Iedere zaak begint met een eerste oriënterend gesprek. In dat gesprek bespreken we de mogelijkheden en kijken we of we iets voor je kunnen betekenen. Natuurlijk is dat eerste gesprek vrijblijvend en gratis. Als je na dat gesprek wil dat wij voor je aan het werk gaan zullen we afspraken maken over de kosten. Bij een letselschadezaak betaal je ons niets. Die kosten dienen we namelijk bij de aansprakelijke partij in. Voor andere zaken geldt het onderstaande.

Een advocaat kan door verschillende partijen betaald worden. Het hangt van de situatie af wie de kosten voor zijn rekening neemt:

  1. De (verzekering van) de tegenpartij
  2. Jijzelf
  3. De overheid (pro Deo advocaat)
  4. Je rechtsbijstandverzekering

1. Bij letselschade betaalt de (verzekeraar van de) aansprakelijke partij je advocaatkosten 

Schade die het gevolg is van een ongeluk moet worden betaald door de veroorzaker. Dat is in onze wet bepaald. Advocaatkosten vallen daar ook onder. Het inschakelen van een advocaat kost je dan ook niets.

2. Jijzelf betaalt

Advocatenkantoor Claase rekent de volgende tarieven.
Particulieren betalen € 195,- per uur, exclusief btw (€ 235,95 inclusief)
Zakelijke cliënten € 205,- per uur, exclusief btw

3. De overheid betaalt een groot deel (pro Deo advocaat)

Advocatenkantoor Claase treedt op als pro Deo advocaat in Roosendaal, Terneuzen en Rotterdam e.o. en is aangesloten bij het systeem High Trust van de raad voor rechtsbijstand. We kunnen daardoor online heel snel een aanvraag voor toevoeging, zoals dat heet, indienen als je een laag inkomen en weinig eigen vermogen hebt. Je kunt zelf checken of je in aanmerking komt voor deze toevoeging bij de raad voor rechtsbijstand. Je betaalt wel altijd een verplichte eigen bijdrage. Als je een bijstandsuitkering hebt, vergoedt de gemeente deze grotendeels.

4. Je rechtsbijstandsverzekering betaalt

Je rechtsbijstandsverzekering heeft juristen (en soms advocaten) in dienst die zij inzet voor jouw zaak. Jij bent niet verplicht van haar gebruik te maken als er een juridische of administratieve procedure gestart wordt. Je hebt het recht op een vrije advocaatkeuze. Lees wel de verzekeringsvoorwaarden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Je verzekering kan namelijk het maximaal te vergoeden bedrag beperken. Wij kunnen je daarin verder adviseren.

Onze werkwijze

  1. Maak een afspraak of kom langs tijdens ons inloopspreekuur. Een oriënterend gesprek is gratis en vrijblijvend. Je kunt snel bij ons terecht.
  2. Ben je slachtoffer van een ongeval dan komen wij als je dat wilt bij je thuis of in het ziekenhuis voor het eerste gesprek.
  3. Wanneer we je kunnen helpen, krijg je van ons een bericht met plan van aanpak en de kosten.
  4. Na jouw akkoord sturen we je een conceptbrief voor de tegenpartij. Kun je je in de brief vinden? Dan sturen we die naar de tegenpartij. Alle correspondentie sturen we naar je door en voorzien we van advies.
  5. Ons doel is om in korte tijd tot een oplossing te komen. Is dit niet mogelijk, dan kunnen we een procedure starten.

We handelen vakkundig met snelle, concrete acties en hanteren korte lijnen. Een oplossing voor de korte termijn vinden wij geen oplossing. Moeten we naar de rechter? Dan doen we dat. Maar kunnen we procederen voorkomen, dan heeft dat onze voorkeur.

No cure, no pay?

Advocatenkantoor Claase werkt weloverwogen niet op ‘no cure, no pay’-basis, omdat het líjkt alsof het jou niets kost, maar dit is onjuist. De advocaat krijgt namelijk een deel van de schadevergoeding (ongeveer 15%) en wij vinden dat jij recht hebt op de volle 100%. Daarnaast heeft een advocaat bij no cure no pay ook een eigen belang om de schade te verhogen, zodat zijn deel hoger wordt. Wij kunnen ons daar niet in vinden.

De zekerheid van een advocaat

Een jurist en een advocaat zijn beiden meester in de rechten (mr.). Een advocaat schoolt zich na de rechtenstudie in de advocatuur, draagt de beschermde titel ‘advocaat’ en staat onder toezicht van de Nederlandse en de plaatselijke Orde van Advocaten. Een advocaat moet zich aan de voor de advocatuur geldende regels houden.
Een jurist (bijvoorbeeld van je rechtsbijstandsverzekering) mag niet procederen en is dus bijna nooit advocaat. Daarnaast is hij niet aan regels gebonden en hoeft hij zich niet te verantwoorden voor een tuchtrechter als zijn handelen ontoelaatbaar is.
Een advocaat daarentegen moet zich aan beroepsregels houden en zich permanent nascholen, zodat haar kennis up-to-date blijft. Ze is verplicht lid van de Nederlandse Orde van Advocaten. Deze beroepsvereniging ziet erop toe dat advocaten zich aan beroepsregels houden.

Heb jij vertrouwen in onze expertise en spreekt onze werkwijze je aan? Maak dan een afspraak voor een oriënterend gesprek.