Rechtsbijstandverzekering en dus vrije advocaatkeuze?

Bijna wekelijks maak ik het mee: iemand wil graag mijn hulp inschakelen voor een juridisch probleem en denkt dat zijn of haar verzekering dat zomaar vergoedt. ”Ik heb een rechtsbijstandverzekering, dus die gaat u betalen”, zegt de cliënt dan. Dat is een enorm misverstand, want een rechtsbijstandverzekering betekent niet automatisch dat u ook vrije advocaatkeuze hebt.

 

In de ‘voorfase’ is uw verzekeraar niet verplicht om advocaatkosten te vergoeden

Heel veel mensen denken dat ze met hun rechtsbijstandverzekering naar een advocaat kunnen bij wie ze een goed gevoel hebben en dat de advocaat betaald wordt door de verzekering aan wie ze al jaren een premie hebben betaald. Niet dus. Dit is alleen als er sprake is van een procedure bij de rechtbank, ofwel als een advocaat verplicht is. In de zogenaamde ‘voorfase’ is de rechtsbijstandsverzekeraar niet verplicht de advocaatkosten te vergoeden.

 

Maar waar betaalt u die premie dan voor?

De juridische hulp die u inschakelt op het moment dat u een geschil heeft wordt geboden door een medewerker van de rechtsbijstandverzekering. Daar kunt u als cliënt niet zomaar even langs om het probleem te bespreken, het contact gaat per mail en telefoon. Veel van mijn cliënten ervaren dit als onwenselijk en willen persoonlijk en snel contact bij een juridisch probleem, dit hoor ik vaak terug van cliënten als reden om mij te benaderen.

 

Niet wachten tot de zaak vastlooptRechtbijstand advocaat

Ik probeer in dit soort zaken met de rechtsbijstandsverzekeraar tot afspraken te komen om de zaak toch vanaf het begin te mogen behandelen. Ik zit er namelijk niet op te wachten om pas ‘in actie te mogen komen’ als de zaak is vastgelopen en er alsnog naar de rechter gegaan moet worden. Dan is een dossier meestal op een andere manier behandeld dan dat ik het zou aanpakken. Het is in ieders belang dat een zaak door een en dezelfde advocaat wordt begeleid.

 

Biedt rechtsbijstandsverzekering bij een procedure wel vrije advocaatkeuze?

Dat is wel de bedoeling en dat is ook de uitkomst van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie van 7 november 2013. Helaas zijn er rechtsbijstandsverzekeraars die hier creatief mee omgaan en niet in positieve zin. Zo zijn er verzekeraars die niet met alle advocaten dezelfde afspraken maken. Er zijn rechtsbijstandsverzekeraars die per provincie samenwerken met 1 of 2 advocatenkantoren die wel volledig betaald krijgen, maar voor alle andere advocaten hanteren ze een maximumvergoeding die zo laag is dat ik als advocaat niet bereid ben de zaak aan te nemen.

Verder brengen ze dan ook nog een eigen bijdrage bij hun verzekerde in rekening, die niet geldt als de verzekerde naar de advocaat gaat met wie de verzekeraar samenwerkt. Alle advocaten in Nederland staan onder toezicht van de Orde van Advocaten en moeten jaarlijks hun bijscholingspunten halen. Er is dan ook geen reden om een verzekerde te verplichten naar een kantoor te gaan waar de rechtsbijstandsverzekeraar een afspraak mee heeft gemaakt.

 

Belangenverstrengeling?

En dan is er nog iets wat bij veel van mijn cliënten vragen oproept. De rechtsbijstandsverzekeraar die de zaak van mijn cliënt gaat behandelen is dezelfde verzekeraar als diegene waar de tegenpartij is verzekerd. Is dat geen belangenverstrengeling wordt er dan gevraagd? Ok de consumentenbond besteedde hier aandacht aan in een artikel.

 

Een voorbeeld: u bent slachtoffer van een aanrijding en hebt behoorlijk wat schade. De tegenpartij is daarvoor aansprakelijk. U meldt de schade bij de rechtsbijstandsverzekeraar, waar u een verzekering hebt afgesloten. Die gaat uw schade verhalen op de tegenpartij. En dan komt u erachter dat de tegenpartij voor zijn aansprakelijkheidsverzekering bij dezelfde maatschappij X verzekerd is. Dat voelt niet goed, helemaal als u het idee hebt dat de behandelaar die u toegewezen hebt gekregen niet echt zijn best doet om alle schade verhaald te krijgen.

 

Heeft u letsel opgelopen en wilt u persoonlijke hulp?

Ik help graag! Als gespecialiseerd ASP-advocaat treed ik alleen op voor slachtoffers. Het eerste gesprek met mij is altijd vrijblijvend en gratis en als er iemand anders aansprakelijk is voor uw ongeluk, dan kost de rest van de behandeling door mijn kantoor u verder niets. Twijfelt u of u vrije advocaatkeuze hebt? Ik zoek het voor u uit en ga desnoods met uw rechtsbijstandsverzekeraar in gesprek.

 

Neem gerust contact met mij op als u vragen heeft of voor het plannen van een kennismakingsgesprek.