Slachtoffer van een misdrijf? Wat zijn uw rechten?
Als slachtoffer van een misdrijf heeft u goed gewaarborgde rechten. Slachtofferhulp helpt de meeste slachtoffers hiermee goed op weg.
Als de verdachte van het misdrijf voor de strafrechter moet komen, dan kunt u als slachtoffer ook een rol hebben in dat proces. Zo heeft u spreekrecht tijdens de mondelinge behandeling en mag u een vordering tot schadevergoeding indienen. In deze blog vertel ik meer over het spreekrecht en de schadevergoeding.
Maak gebruik van uw spreekrecht
Voor de verwerking van de traumatische gebeurtenis kan het goed kan zijn als een slachtoffer gebruik maakt van het spreekrecht. Dit ondanks het feit dat het confronterend is in één ruimte te zijn met de verdachte. De meeste slachtoffers vinden het achteraf wel prettig dat ze de rechter(s) en de officier van justitie in het bijzijn van de verdachte hebben kunnen vertellen wat het misdrijf bij ze heeft veroorzaakt. Plus wat daarvan de gevolgen zijn. Het gevoel “gehoord te worden” ervaart men als helpend.
Of laat het uw advocaat doen
Ziet u het toch niet zitten te spreken, maar wilt u wel gehoord worden? Dan mag ook een advocaat dit voor u doen. Meestal zijn daaraan geen kosten verbonden.
Als letselschadeadvocaat vervul ik deze rol regelmatig. Samen met het slachtoffer bespreek ik het impact van het misdrijf en vertel ik dat namens het slachtoffer tijdens de zitting.
Schadevergoeding
Een ander belangrijk aspect tijdens de behandeling van de strafzaak is het recht om een vordering tot schadevergoeding in te dienen. Ook dat is de taak van een letselschadeadvocaat.
Samen met het slachtoffer brengt deze de schade in kaart. Deze wordt gepresenteerd aan de rechtbank in de strafprocedure. Hoe de hoogte bepaald wordt? Daar heb ik eerder een blog over geschreven.
Wat als de schadevergoeding niet betaald wordt?
En als de dader deze schadevergoeding niet betaalt, dan kan het zijn dat de overheid de schade voorschiet. In het strafproces kan namelijk een schadevergoedingsmaatregel worden opgelegd. In dat geval neemt het CJIB de incasso van de schade over en krijgt u als slachtoffer de schade via de overheid vergoed. De overheid gaat daarna achter de dader aan om hem het bedrag alsnog te laten betalen.
Soms is nog niet alle schade bekend op het moment van de strafzaak. Bijvoorbeeld omdat het slachtoffer nog aan het herstellen is. In dat geval is de schadevergoeding in het strafproces een voorschot op de uiteindelijke schade. De overige schade wordt dan rechtstreeks op de dader verhaald, zo nodig in een zogenaamde civiele procedure bij de civiele rechtbank.
Schakel dus altijd een letselschade advocaat in
Deze kan veel voor u betekenen in een zaak als deze. Twijfelt u eraan een letselschade advocaat in te schakelen, omdat u bang bent dat dit veel geld kost? Dat is niet nodig. Onze wet bepaalt dat iemand die een ander door een onrechtmatige daad schade toebrengt, ook de advocaatkosten moet betalen. Deze juridische hulp kost u dus niets.
Heeft u nog vragen over uw letselschade? Neem dan vrijblijvend en kosteloos contact met mij op voor een afspraak.