Wie is er verantwoordelijk voor een ongeluk tijdens uw werk?

Ze zeggen dat de meeste ongelukken in en rondom het huis gebeuren, maar ook tijdens het werk zit een ongeluk helaas vaak in een klein hoekje. Meestal is uw werkgever daarvoor aansprakelijk, ook als het ongeluk misschien uw eigen schuld of gewoon domme pech lijkt te zijn is dat het geval.

 

ongeluk tijdens het werk, wie is er verantwoordelijkVerantwoordelijkheid werkgever bij letselschade 

In onze wet is geregeld dat een werkgever aansprakelijk is voor schade die u als gevolg van een bedrijfsongeval hebt geleden, tenzij hij aantoont dat hij voldoende maatregelen heeft genomen en aanwijzingen heeft gegeven om het ongeval te voorkomen. De lat ligt daarbij hoog voor de werkgever. Bij letselschade is een werkgever bijna altijd aansprakelijk en moet uw schade daarom vergoed worden.  

 

Wat als het ongeluk uw eigen schuld is? 

Ook als het ongeluk door uw eigen schuld of nalatigheid ontstaan is, kan het zijn dat uw werkgever uw schade moet vergoeden. Bij routinematige opdrachten werkt u vaak minder oplettend en moet uw werkgever extra toezicht houden op naleving van de voorschriften. In de wet is bepaald dat uw werkgever aansprakelijk is voor uw schade als u door een slordigheidsfout of onder werkdruk een ongeluk krijgt op uw werk en uw werkgever onvoldoende toezicht heeft gehouden. Dus ook al voelt het ongeluk als uw eigen schuld: meestal kunt u hiervoor toch uw werkgever aanspreken. 

 

Is de werkgever dan altijd aansprakelijk voor letsel door een ongeluk? 

Alleen als een ongeluk door uzelf wordt veroorzaakt met opzet of door bewuste roekeloosheid hoeft uw werkgever uw schade niet te vergoeden. Dat betekent dat u een risico heeft genomen terwijl u zich bewust was van dit risico en de gevolgen. Uw werkgever moet dat bewijzen. Dat is natuurlijk heel erg lastig.  

Verschillende soorten arbeidsongevallen 

Arbeidsongevallen kunnen heel divers zijn. U kunt daarbij denken aan: 

  • een val van een steiger of ladder; 
  • een ongeluk met een gevaarlijke machine; 
  • een verkeersongeval tijdens het werk; 
  • contact met een gevaarlijke vloeistof; 
  • een aanrijding met een heftruck. 

 

Heeft u letselschade tijdens uw werk opgelopen? 

Bent u slachtoffer van een ongeluk op uw werk? Neem geen risico en laat u goed bijstaan door een professioneel letselschadeadvocaat. Deze informeert u over de eventuele gevolgen van het ongeval en waar u recht op hebt. 

 

Wat kan ik voor u betekenen? 

Samen bekijken we wat er precies gebeurd is en inventariseren we uw schade. Daarna stellen we een brief op aan uw werkgever waarin we uw schade presenteren en uitleggen waarom uw werkgever daarvoor aansprakelijk is. Deze stuurt de aansprakelijkstelling meestal direct door naar zijn verzekeraar, zodat er bijna nooit een discussie tussen u en uw werkgever hoeft te ontstaan. 

 

Wat kost mijn rechtshulp u? 

Mijn hulp kost u niets. Neem vrijblijvend contact met mij op voor het plannen van een kosteloos oriënterend gesprek bij mij op kantoor in Roosendaal, of gewoon bij u thuis.