Wat is het verschil tussen een letselschadebureau en een letselschadeadvocaat?
Stel; je bent buiten jouw schuld slachtoffer geworden van een (verkeers)ongeluk. Je hebt hierdoor letsel opgelopen, waardoor je voor korte of langere tijd, of misschien zelfs blijvend, niet kunt functioneren. Je kunt bijvoorbeeld je werk niet meer uitoefenen. In dat geval ga je waarschijnlijk eerst online op zoek naar een deskundige die jou helpt de schade te verhalen op de veroorzaker van het ongeluk.
Zoek de verschillen; letselschadebureau of advocaat?
Zodra je het internet opgaat vliegen de letselschadebureaus, -juristen, -specialisten en -advocaten je rond de oren. Voor jou lijkt het misschien allemaal hetzelfde, maar dat is het allesbehalve. Ja, het zijn allemaal deskundigen, maar er is daadwerkelijk een verschil tussen een letselschadespecialist en een advocaat. Doordat veel mensen dit echter niet weten, kunnen zij geen weloverwogen keus maken en dat leidt er soms toe dat zaken alsnog een vervelend staartje krijgen.
Wat is een letselschadebureau of -specialist?
In Nederland mag iedereen zich letselschadespecialist noemen en een letselschadekantoor oprichten. Er bestaan helaas geen regels voor kwaliteitseisen, opleiding of garanties. Misschien denk je dat wanneer er mr. (meester) voor de naam van de deskundige staat, dit inhoudt dat hij of zij advocaat is. Dat is niet het geval. Dat wil niet zeggen dat een jurist geen kennis van zaken heeft. mr. betekent dat hij/zij rechten gestudeerd heeft, maar dat is niet hetzelfde als advocaat zijn.
Wat is dan een letselschadeadvocaat?
Een letselschadeadvocaat heeft een universitaire studie van vier jaar succesvol afgerond en moet daarna nog drie jaar een beroepsopleiding advocatuur volgen. Als je je daarna in letselschade specialiseert kun je de pittige ‘Grotius’ opleiding volgen. Daarvoor moet je minstens vijf jaar het beroep van advocaat hebben uitgevoerd. Een advocaat valt bovendien onder het toezicht van Nederlandse Orde van Advocaten. Als een advocaat zijn werk niet goed doet kun je hier een officiële klacht indienen.
Nog een belangrijk verschil tussen een letselschadejurist en een advocaat
Een letselschadespecialist of -jurist kan en mag weinig druk uitoefenen op de tegenpartij. Een advocaat daarentegen mag procederen bij de rechtbank. Hij of zij heeft dus een sterkere positie om te vechten voor wat jou als slachtoffer rechtmatig toekomt.
Let op, jouw keuze heeft invloed op je schadevergoeding
Iets waar ik je graag voor wil behoeden, is dat je je keuze laat beïnvloeden door de belofte: ‘no cure, no pay’. Dit klinkt misschien aantrekkelijk, maar het is een gevaarlijke aanname dat het financieel gunstiger is. Wanneer jij inderdaad de schadevergoeding toegekend krijgt waar je recht op hebt, vergoedt de tegenpartij daarnaast de juridische kosten die je gemaakt hebt (dit is bij wet geregeld). Maar, no cure, no pay-specialisten, vragen vaak ook nog een fiks percentage van de letselschadevergoeding, waardoor jij daar minder van overhoudt. Dit kan flink in de cijfers lopen en kan niet op de aansprakelijke partij worden verhaald. Lees meer over de valkuilen van no cure, no pay.
Weeg de verschillen tussen een jurist en advocaat dus goed af
- Een advocaat moet voldoen aan strenge eisen en gedragscodes van de Nederlandse Orde van Advocaten.
- Een jurist met mr. voor de naam is nog geen advocaat. Hij/zij mag een letselschadebureau beginnen zonder aan kwaliteitseisen of garanties te voldoen.
- Een advocaat mag procederen en dus écht voor jou opkomen in de rechtbank. Een jurist mag en/of kan dit niet tot op dezelfde hoogte.
- Een no cure, no pay-specialist berekent vaak dat je een flink percentage van jouw schadevergoeding betaalt als extra ‘bonus’ (hij/zij wordt namelijk al betaald door de tegenpartij).
Als letselschadeadvocaat krijg je van mij een eerlijk advies
Ik werk niet op no cure, no pay-basis, maar geef jou een eerlijk advies op basis van jouw verhaal en situatie. Dat houdt ook in dat ik het aangeef wanneer ik vermoed dat het verhalen van schade niet tot een schadevergoeding zal leiden.
Neem contact met mij op voor een vrijblijvende, kosteloze afspraak op mijn kantoor of gewoon bij jou thuis.