Wat is letselschade eigenlijk, en wat valt er onder?

Letselschade. U heeft er vast van gehoord, maar wat is het nu eigenlijk precies, en wat valt er allemaal onder letselschade? Voor mij als letselschadeadvocaat is het een vanzelfsprekend begrip. Maar dat is het lang niet voor iedereen. Ik leg het u graag uit. 

wat is letselschade


Het begrip letselschade 

Letselschade is ieder nadeel dat u oploopt door lichamelijke verwondingen of door psychische problemen veroorzaakt door letsel. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan schade die is veroorzaakt door een ongeluk of een medische fout. Dat kan gaan om een gebroken been, rugklachten of een verbrijzelde arm, maar ook veel ernstiger letsel als een dwarslaesie. Maar, ook psychologische problemen door een traumatische gebeurtenis (PTSS) kunnen tot letselschade behoren.  

Welke soorten schade kunt u ervaren door letsel? 

De gevolgschade, ofwel de financiële schade, die u lijdt ten gevolge van het letsel kan bestaan uit inkomstenverlies, kosten voor medische ingrepen, fysiotherapie, het eigen risico van uw zorgverzekering, hulp in de huishouding of noodzakelijke aanpassingen aan uw woning. Maar u wilt hier uiteraard wel voldoende voor gecompenseerd worden. U kunt echter niet altijd direct overzien wat de gevolgen van letsel in de toekomst zullen zijn, dit maakt letselschade erg complex.   

Tip! Houd vanaf dag één al uw schadeposten goed bij. De ervaring leert dat kosten vaak over het hoofd worden gezien.  

Immateriële letselschade is voor iedereen anders 

Letselschade hoeft niet per definitie lichamelijk van aard te zijn. Ook immateriële schade, zoals emotionele pijn, gemis, posttraumatische stress (PTSS), verdriet, depressie of het gemis aan levensvreugde kunnen tot de categorie letselschade behoren. In dat geval zou u recht op een vergoeding voor immateriële letselschade kunnen hebben. Deze vergoeding wordt ook wel ‘smartengeld’ genoemd. Immateriële of emotionele schade is voor iedereen verschillend. Als u bijvoorbeeld door blijvend letsel uw geliefde hobby of sport niet meer kunt beoefenen, is dat voor u een groot gemis. Voor een ander is werk of reizen weer erg belangrijk. Dit is natuurlijk eigenlijk niet in geld uit te drukken, maar toch bepaalt de rechter een som die de tegenpartij aan u moet betalen.   

‘Kosten zonder nut’ 

Verder zijn er nog de ‘kosten zonder nut’. Dat zijn kosten die u al hebt gemaakt maar die u door het ongeluk en het letsel geen nut meer bieden. Bijvoorbeeld uw abonnement van de sportschool waar u een tijd niet naar toe kunt omdat u door het ongeluk niet meer kunt sporten. Of de vliegreis die niet doorgaat omdat u door het ongeluk niet op reis kunt.    

Heeft u recht op een letselschadevergoeding? 

In mijn praktijk zie ik bij vrijwel iedere letselschadezaak dat slachtoffers geen idee hebben welke schade vergoed kan worden. Verder is het berekenen van de afzonderlijke schadeposten over meerdere jaren een complexe aangelegenheid. Aan de berekening van toekomstige schade zitten nogal wat haken en ogen. Dat kunt u als slachtoffer niet zelf, daarom raad ik u aan een letselschadedeskundige in te schakelen. Als letselschadeadvocaat maak ik gebruik van het specialisme van een rekenbureau, die tot in de puntjes kan berekenen wat u nodig heeft en waar u recht op heeft.  

Slachtoffer van letselschade? Plan kosteloos een eerste gesprek 

Bent u slachtoffer geworden van letselschade? Of twijfelt u of u in uw geval letselschade op de veroorzaker kunt verhalen? Neem dan contact met me op voor een vrijblijvend en kosteloos gesprek. Bij mij in de letselschadepraktijk in Roosendaal, of gewoon bij u thuis.