Advocaat in Zeeland en Zuidwest-Brabant | Advocatenkantoor Claase

Wat te doen met een erfenis?

Het overlijden van een familielid of bekende is een verdrietige gebeurtenis. Vaak moet het nodige worden geregeld. Een vraag die ik vaak krijg, is wat de mogelijkheden zijn met betrekking tot een erfenis, vooral als de overledene schulden heeft. Wat als ik deze helemaal niet wil? Wat als ik niet zeker weet of het wel verstandig is de erfenis te aanvaarden? In deze blog zet ik graag de opties op een rijtje.

Verwerpen

ErfenisHet woord zegt het al. Je wil de erfenis niet en verwerpt hem. Dat kan verschillende redenen hebben, maar meestal is de reden dat de nalatenschap schulden omvat. Je doet er dan verstandig aan te verwerpen, anders word je als erfgenaam aansprakelijk voor die schulden. Als je verwerpt, word je verder ook niet betrokken bij de afwikkeling van de nalatenschap. Je kunt dan helemaal geen aanspraak maken, dus ook niet op goederen die je wel wilt hebben.

 

Zuiver aanvaarden

Ook dit is vaak helder: je erft de bezittingen en de schulden van de nalatenschap. Ook moet je (eventueel samen met andere erfgenamen) de nalatenschap afwikkelen. Terugkomen op een aanvaarding kan alleen in uitzonderingsgevallen, de rechter moet daarover beslissen. Als blijkt dat je geen onderzoek hebt gedaan voordat je hebt aanvaard, en achteraf blijkt sprake te zijn van aanzienlijke schulden, dan kun je hoe dan ook niet meer terugkomen op de aanvaarding. Als je twijfelt over de vraag of het verstandig is om te aanvaarden omdat je niet precies weet wat er allemaal in de nalatenschap zit, ga dan voor de beneficiaire aanvaarding (zie hierna). Bij twijfel: niet zuiver aanvaarden!

Beneficiair aanvaarden

Als je niet zeker weet of de nalatenschap schulden bevat, dan is dit de beste optie. Je accepteert maar een deel van de erfenis. Er moet in kaart worden gebracht welke bezittingen en schulden er zijn. Vervolgens worden eerst de schulden van de nalatenschap afgelost. Als er dan nog geld over is, wordt dat verdeeld onder de erfgenamen. Bij beneficiare aanvaarding worden de erfgenamen nooit aansprakelijk voor de schulden van de nalatenschap, ook niet als er onvoldoende geld is om de schulden te betalen. Dit is dus de meest veilige optie. In het ongunstigste geval krijg je niets, maar word je ook niet aansprakelijk voor schulden die niet door jou zijn veroorzaakt.

Tenslotte: gedraag je niet te snel alsof je de erfenis hebt aanvaard. Het kan zo maar zijn dat wanneer je bijvoorbeeld de sieraden al gaat verdelen, dat wordt gezien als een ‘daad van aanvaarding’, met als gevolg dat je daarmee zuiver aanvaardt zonder dat bewust te doen.

Vragen over een erfenis? Bel of mail, of kom vrijblijvend langs tijdens ons inloopspreekuur!

 

Laat een reactie achter