Weet jij waar je recht op hebt als slachtoffer van een ongeval?

Er zijn in Nederland zogenaamde Letselschade Richtlijnen opgesteld die van toepassing zijn op de meeste ‘standaard’ letselzaken. Hierin is voor een aantal schadecomponenten opgenomen hoeveel er vergoed moet worden.

Deze richtlijnen worden door de meeste verzekeraars en rechters gevolgd en hebben als doel dat de schaderegeling soepel en zonder al te veel discussie verloopt.

Veel slachtoffers weten niet waar ze recht op hebben

Veel schadeposten zijn vanzelfsprekend, maar ik hoor van veel slachtoffers dat ze bijvoorbeeld niet wisten dat ze een vergoeding mogen vragen voor het feit dat ze zelf de klussen rondom hun huis en in de tuin niet meer kunnen doen. Uit de richtlijn ‘ zelfwerkzaamheid’ blijkt dat er voor een eigen twee-onder-een-kap woning of een hoekwoning met tuin waaraan je voor het ongeval zelf de klussen en het onderhoud deed, per jaar een bedrag van € 1.197,- als schade gevorderd mag worden. Je hoeft dan geen concreet bewijs te leveren van de geleden schade.

Je moet aan kunnen tonen welke schade je geleden hebt na je ongeval

Heb je meer schade geleden dan in de richtlijnen staat, dan moet je concreet aantonen wat de schade was en dat die het gevolg is van het ongeval. Dat is best een hele klus, want hoe weet je nu na al die maanden nog precies wat je anders bent gaan doen als gevolg van jouw ongeval?

Als letselschadespecialist raad ik slachtoffers altijd aan per dag bij te houden wat het ongeval voor gevolgen heeft op hun dagelijks leven. Je hebt namelijk na een paar maanden geen idee meer hoeveel weken je hulp hebt gehad van anderen voor dingen die je vroeger zelf deed, hoeveel extra kilometers er gereden zijn etc.

Houd een overzicht bij van alles wat anders gaat dan voor je ongeval

Het bijhouden is eigenlijk heel eenvoudig: noteer wat je per dag anders hebt gedaan dan voor het moment waarop je letsel opliep. Denk aan bezoeken aan de huisarts, het ziekenhuis, je advocaat. Noteer wanneer je weer in staat was zelf het huishouden te doen en de honden uit te laten etc. Aan de hand van dit overzicht dat een slachtoffer bijhoudt over de dagen, weken en maanden na het ongeval becijfer ik als letselschadeadvocaat de schade en neem ik de schadecomponenten met ze door.

Letselschadespecialist nodig?

Is het je niet duidelijk welke schadeposten je nu wel en niet vergoed kunt krijgen en voor welk bedrag? Neem contact met mij op voor een afspraak, dan nemen we dit samen door.

Laat een reactie achter