Werkgeversaansprakelijkheid bij letsel door ongeval met mes
Een werknemer snijdt zich tijdens zijn werk met een stanleymes en loopt ernstig peesletsel aan zijn duim op. Het gevolg is dat hij na een jaar nog steeds geen knijpkracht in zijn hand heeft. Zijn werk bestond uit het openmaken van verpakkingen. Dat een stanleymes scherp is en dat je je aan een mes kunt snijden weet iedereen. Had hij zelf voorzichtiger moeten zijn? En blijft deze jongeman daarom zelf met zijn schade zitten?
Is veilig werken de eigen verantwoordelijkheid van de werknemer?
Het antwoord is nee. Hoewel veel mensen zullen denken: “dat is toch nu eenmaal het risico? Met een mes kun je je snijden, dat kan je thuis ook overkomen”, is in dit geval de werkgever aansprakelijk voor het letsel. Ik leg je uit waarom.
Medewerkers kunnen minder oplettend worden bij dit soort werk
Het werk van de medewerker in kwestie hield in dat hij per uur tientallen dozen moest opensnijden. Snelheid was een vereiste. Het is een feit dat werknemers bij herhalend werk gaandeweg slordiger en minder oplettend worden. Zelfs al kan dit een gevaar voor ze opleveren. Het werken vanuit automatisme gaat meestal goed, maar het kán dus een keer misgaan.
Een veilige werksituatie creëren
Een werkgever moet hier rekening mee houden en erop toezien dat er veilig wordt gewerkt. Zo moeten er uit voorzorg duidelijke instructies worden gegeven, om ongelukken te voorkomen (bijvoorbeeld ‘van je af snijden’ met een stanleymes). In dit geval was er bovendien zelfs een goedkoop en effectief beschermingsmiddel op de markt: een snijbestendige handschoen. Die kregen de collega’s van het slachtoffer een week na zijn ongeluk….
Werkgever is aansprakelijk, want hij heeft een zorgplicht
De werkgever is in dit geval aansprakelijk voor de schade van het slachtoffer. Ten eerste vanwege het gebrek aan toezicht op de naleving van de veiligheidsvoorschriften, maar ook door het ontbreken van effectieve beschermingsmiddelen. Hieruit blijkt maar weer dat de zorgplicht van een werkgever voor de veiligheid van haar werknemers ver gaat. Ook al voelt u zich als werknemer zelf ‘schuldig’ aan uw ongeluk, volgens onze wet is toch vaak uw werkgever aansprakelijk voor uw letselschade.
Man raakt tijdens werk vingers kwijt, werkgever acht zich niet aansprakelijk
Een werknemer raakt tijdens zijn werk op een zaterdag gewond doordat een visfileermachine uit balans raakt. Hierbij raakt de man drie vingers kwijt en wordt naar de spoedeisende hulp gebracht. Volgens de man is zijn werkgever aansprakelijk voor zijn letsel en de daaruit voortkomende kosten. Bovendien is de man arbeidsongeschikt geraakt. De werkgever denkt hier anders over. De kantonrechter stelt de werknemer in het gelijk. De werkgever had immers voor een veilige werksituatie moeten zorgen, maar heeft dat in dit geval niet gedaan volgens de rechter. De werkgever kan hiervoor natuurlijk tegenbewijs indienen, maar in de praktijk is de aansprakelijkheid bijna niet te weerleggen door werkgevers. In veel gevallen worden slachtoffers in het gelijk gesteld.
Wilt u weten waar u in uw situatie recht op heeft?
Heeft u vragen over de schadevergoeding waar u als werknemer als gevolg van een ongeluk op het werk recht op heeft? Neem dan vrijblijvend en kosteloos contact met mij op.