Werkgeversaansprakelijkheid bij val vanaf hoogte
Een buschauffeur valt bij onderhoudswerkzaamheden aan het dak van zijn bus van de ladder en raakt gewond. Hij vraagt vergoeding van zijn schade aan zijn werkgever, maar vangt bot. De kantonrechter is van mening dat de werkgever niets verkeerd heeft gedaan en oordeelt dat de buschauffeur geen recht heeft op schadevergoeding.
Is dat niet de eigen verantwoordelijkheid?
Daar denkt het Gerechtshof anders over. De werkgever heeft namelijk geen instructies gegeven aan de chauffeur. De chauffeur is op de bewuste dag met een uitschuifbare ladder op de bus geklommen. Bij het afdalen is hij van de ladder gevallen en heeft hij letsel opgelopen. Nu zullen veel mensen denken: dat is nu eenmaal het risico, van een ladder kun je vallen, dat kan je thuis ook overkomen, toch? De vraag is of dit een ongelukkige samenloop van omstandigheden was, waarvoor de werkgever niet aansprakelijk is, of dat het toch anders zit.
In de relatie werkgever-werknemer ligt de verantwoordelijkheid anders
Het Gerechtshof vindt dat het niet uitmaakt of de ladder wel of niet veilig was, dit omdat de werkgever hoe dan ook (veiligheids-)instructies had moeten geven, in ieder geval over het gebruik van de takelinstallatie met valbescherming (tuigje). Die was namelijk aanwezig.
Het Gerechtshof oordeelt dat de werkgever aansprakelijk is voor het aan de werknemer overkomen bedrijfsongeval en veroordeelt de werkgever tot betaling van de schade aan de werknemer.
Zorgplicht van de werkgever naar de werknemer
Hieruit blijkt weer dat de zorgplicht van een werkgever voor de veiligheid van haar werknemers best ver gaat. Ook al voelt u zich als werknemer zelf ‘schuldig’ aan uw ongeluk, volgens onze wet is toch vaak uw werkgever aansprakelijk voor uw letselschade.
Wilt u weten waar u in uw situatie recht op heeft?
Heeft u vragen over de schadevergoeding waar u als werknemer als gevolg van een ongeluk op het werk recht op heeft? Neem dan vrijblijvend en kosteloos contact met mij op.