Whiplashslachtoffers hebben het vaak extra moeilijk
Een letselschadeslachtoffer heeft vaak maanden en soms jaren klachten van zijn of haar ongeluk; lichamelijk en geestelijk letsel dat blijvend is of maar langzaam herstelt. In mijn praktijk zie ik heel vaak dat een whiplashslachtoffer het extra moeilijk heeft vanwege een gebrek aan erkenning en begrip.
Wat is een whiplash?
Een whiplash wordt veroorzaakt door een plotselinge beweging van het hoofd ten opzichte van de romp. Een whiplash kan dus ook ontstaan doordat iemand bij het sporten ongelukkig terechtkomt of door een val van de trap. Maar waar een whiplash het vaakst mee in verband wordt gebracht is een aanrijding van achteren. Doordat de achterligger hard op de voorliggende auto botst, maakt het hoofd van de bestuurder of passagier de onverwachte beweging die de kenmerkende whiplashklachten kan veroorzaken.
Hoe is een whiplash te herkennen?
Dat is nu net het lastige; bij whiplashklachten is er fysiek namelijk niets aan het slachtoffer te zien. Dit maakt het zo ongrijpbaar en dat zorgt ervoor dat de omgeving van een whiplashslachtoffer niet altijd even begripvol is. Natuurlijk, de eerste dagen of weken wel, maar bij een ernstige whiplash zijn de klachten niet na een paar weken verdwenen. Ze kunnen zelfs blijvend zijn. Hierbij kunt u denken aan:
- lichamelijke klachten, zoals pijn in de nek of rug;
- hoofdpijn;
- duizeligheid;
- moeite met focussen (zien);
- ernstige concentratieproblemen;
- enorme moeheid.
De nasleep van een ongeluk
Dat een whiplashslachtoffer deze klachten heeft is al vervelend genoeg. Wanneer hij of zij na langere tijd op weinig begrip van de omgeving kan rekenen maakt het nog lastiger. Dit kunnen vrienden of familieleden zijn, maar bijvoorbeeld ook de werkgever. Maar dat is nog niet alles. Een andere nasleep van het ongeluk is de discussie met de verzekeraar van de tegenpartij. Het gebeurt nogal eens dat deze de whiplash stellig ontkent of bagatelliseert. Bijvoorbeeld door te stellen dat de neuroloog niets afwijkends heeft gezien op de MRI of scan en dat er dus geen letsel is. Maar dat is nu juist het punt bij een whiplash: deze is niet te zien op een MRI, scan of foto, maar de klachten zijn er wel.
Medisch aantoonbaar letsel is geen vereiste
Gelukkig is inmiddels door de rechters in ons land al lang en veelvuldig bepaald dat er bij een whiplash geen sprake hoeft te zijn van medisch aantoonbaar letsel. Het is voldoende dat het slachtoffer aantoont dat er sprake is van plausibiliteit en causaliteit; dat de klachten er voor het ongeluk niet waren en dat er geen andere oorzaken zijn die een rol gespeeld kunnen hebben in het ontstaan van de klachten. Eenvoudiger gezegd: het is aannemelijk dat de klachten door het ongeluk veroorzaakt te zijn.
Hoe kunt u het goed aanpakken als whiplashslachtoffer?
Het is belangrijk dat een dossier van een whiplashslachtoffer zorgvuldig is opgebouwd, zodat desnoods een rechter hierover uitspraak kan doen. In dit dossier houdt u alles bij; van de kenmerken van het ongeluk tot en met de klachten die u ervaart, de maatregelen die u hiervoor hebt moeten nemen (bijvoorbeeld tijdelijk niet werken of hulp inschakelen) en de behandelingen die u ondergaat. Hoe dan ook is het verstandig om u te laten begeleiden door een letselschadeadvocaat. Deze helpt u bij de dossiervorming en behartigt uw belangen in de discussie met de verzekeraar.
Wilt u weten waar u in uw situatie recht op heeft?
Heeft u vragen over de schadevergoeding waar u als whiplashslachtoffer, ten gevolge van een ongeluk, recht op heeft? Neem dan vrijblijvend en kosteloos contact met mij op.