Het causale verband tussen (lichamelijke) klachten en een ongeluk

In sommige letselschadezaken ontstaat discussie over de causaliteit tussen een ongeluk en de opgelopen schade. Voor verzekeraars en advocaten is dit een bekend begrip, maar voor slachtoffers vaak lastig te begrijpen. In deze blog leg ik uit wat causaliteit betekent en waarom het belangrijk is.
Bij het vaststellen van letselschade na een ongeval is het cruciaal om te bewijzen dat de klachten direct voortvloeien uit het ongeluk en niet door andere oorzaken worden veroorzaakt. Dit causale verband is essentieel voor het verkrijgen van een schadevergoeding.

Voorbeelden van situaties waarin causaal verband moet worden aangetoond:

Verkeersongevallen: Als iemand na een verkeersongeval rugklachten heeft, moet worden bewezen dat deze klachten door het ongeval zijn veroorzaakt en niet door al bestaande rugproblemen.

Arbeidsongevallen: Als een werknemer op het werk valt en een arm breekt, moet worden aangetoond dat de breuk door de val is ontstaan en niet door een eerdere blessure of een andere activiteit buiten het werk.

Hoe toont u het causale verband aan?

Dit kan op verschillende manieren. Medische gegevens spelen hierbij een belangrijke rol. Vaak begint men met het opvragen van de gegevens bij de huisarts. Als er twijfel bestaat over een medische voorgeschiedenis die de klachten kan verklaren, worden de gegevens van de twee jaar voorafgaand aan het ongeval opgevraagd. Deze medische stukken kunnen aantonen dat de klachten niet voor het ongeval bestonden en dat ze passen bij de aard van het ongeval. Als letselschadeadvocaat heb ik de mogelijkheid deze gegevens voor het slachtoffer op te vragen.

Verklaringen van getuigen die het ongeval hebben gezien, kunnen ook helpen om het causale verband te bevestigen. Soms is het nodig om onafhankelijke medische experts in te schakelen om hun oordeel te geven over het verband tussen het ongeval en de klachten.

Het belang van het causale verband

Zonder aantoonbaar causaal verband kan de wederpartij, diens verzekeraar of een rechter oordelen dat de klachten niet door het ongeluk zijn veroorzaakt, waardoor de kans op schadevergoeding klein wordt. Het is dus essentieel om dit verband goed aan te tonen. In letselschadezaken is het daarom belangrijk om een gespecialiseerde advocaat in te schakelen. Dit helpt voorkomen dat het slachtoffer na verloop van tijd niet meer kan bewijzen dat de klachten door het ongeval zijn veroorzaakt.

Meer weten over uw zaak?

Maak dan vrijblijvend en kosteloos een afspraak bij mij op kantoor in Roosendaal, of gewoon bij u thuis. U kunt contact opnemen via 085 760 75 55 of info@advoclaase.nl.