Hoeveel smartengeld mag u behouden naast uw bijstandsuitkering?
Als letselschadeslachtoffer van een ongeluk dat door iemand anders is veroorzaakt heeft u recht op een vergoeding van de geleden schadeposten. Denk hierbij aan kosten voor geneeskundige behandelingen, het inschakelen van huishoudelijke hulp, aanpassing van je woning, kosten door inkomstenverlies, etc.
Daarbovenop, kunt u recht hebben op smartengeld, ook wel immateriële schadevergoeding genoemd. Als u een bijstandsuitkering heeft, kan smartengeld problemen geven. Ik leg in deze blog uit hoe het zit en wat er veranderd is.
Wat is smartengeld?
Smartengeld is een vergoeding voor al het leed, de pijn en het verdriet na een ongeval. Bij blijvend letsel wordt u de rest van uw leven iedere dag geconfronteerd met het letsel. Als compensatie daarvoor dient dus smartengeld.
De regels waren per gemeente anders
Wat nu als u als slachtoffer een bijstandsuitkering heeft? In Nederland werd hier tot nu toe door iedere gemeente verschillend mee omgegaan. In de ene gemeente mag een slachtoffer € 2.500,- zelf houden van deze vergoeding, in een andere gemeente € 90.000,-. Vervolgens moet het slachtoffer dan eerst het smartengeld “opeten” voordat de bijstandsuitkering weer wordt uitgekeerd.
Of dit eerlijk is? Sommigen vinden van wel, want de bijstand is een vangnet als je echt geen andere middelen hebt om van te leven, zo is hun argument. Maar daar wordt door de Centrale Raad van Beroep (CRvB) anders over gedacht. In april 2023 is over dit punt namelijk een belangrijke uitspraak gedaan.
Smartengeld voor de rest van uw leven
De CRvB oordeelde dat smartengeld bij blijvend letsel bedoeld is voor het resterende deel van het leven van het slachtoffer. Voor de vraag of (een deel van) het smartengeld door het slachtoffer behouden mag worden, moet volgens de CRvB het smartengeldbedrag gedeeld worden door het aantal jaren waarin het slachtoffer naar verwachting nog te leven heeft.
Het uit die berekening voortvloeiende bedrag per jaar is volgens de CRvB bepalend voor de vraag of de ontvangen smartengeldvergoeding door het slachtoffer mag worden behouden naast het houden van het recht op de bijstandsuitkering.
Voor mij als letselschadeadvocaat is dit een belangrijke uitspraak. Het geeft namelijk een concreet handvat voor de positie van een bijstandsgerechtigd letselschadeslachtoffer. Meer lezen over de hoogte van een schadevergoeding bij letselschade? Ook daar heb ik een blog over geschreven.
Heeft u vragen over het voorstel van de tegenpartij, over de hoogte van het smartengeld of over het standpunt van de gemeente in uw letselschadezaak? Maak dan vrijblijvend en kosteloos een afspraak bij mij op kantoor in Roosendaal, of gewoon bij u thuis.