Letselschade bij whiplash, het blijft een lastige discussie

Als iemand een been breekt bij een ongeval is er weinig tot geen discussie over de vergoeding van de letselschade. Maar niet alle klachten die u overhoudt aan ongeval zijn direct zichtbaar. Het ligt vaak anders bij aanhoudende klachten die niet op een MRI of CT-scan te zien zijn. Terwijl een slachtoffer wel beperkt kan zijn in zijn doen en laten. Een typisch voorbeeld daarvan is de whiplash. Daarover vertel ik graag in deze blog meer.

Geen zichtbare lichamelijk oorzaak

Recent, in mei 2023, heeft het Gerechtshof zich weer gebogen over de discussie tussen een letselschadeslachtoffer en een verzekeraar. Het slachtoffer had na een verkeersongeval een whiplash opgelopen. De verzekeraar ontkende het verband tussen de klachten van het slachtoffer en het ongeval. De verzekeraar stelde dat er geen lichamelijke oorzaak voor de klachten was gevonden en weigerde om die reden verdere schade te vergoeden.

Dat is echter niet hoe het werkt. Het slachtoffer was onderzocht door een deskundige verzekeringsarts en er had een expertise door een neuroloog en een neuropsycholoog plaatsgevonden.

Het Gerechtshof was met de deskundigen van mening dat het ontbreken van een zichtbare lichamelijke oorzaak, nog niet betekent dat iemand geen klachten en beperkingen kan hebben. Dit is al jarenlang de gebruikelijke benadering bij dit soort klachten.

Toch een schadevergoeding bij een whiplash?

Ook al is er geen zichtbare lichamelijke oorzaak, dan kan er toch sprake zijn van letselschade die vergoed moet worden. Er moet beoordeeld worden of de gezondheidsklachten consistent, consequent en met samenhangend patroon aanwezig zijn. Bovendien moet vaststaan dat deze gezondheidsklachten voor de aanrijding niet bestonden, terwijl die klachten op zichzelf door de aanrijding veroorzaakt kunnen worden. Dat er geen alternatieve verklaring is voor de klachten. Als dat zo blijkt te zijn, moet er een schadevergoeding plaatsvinden.

Heeft u vragen over letselschade? Twijfelt u of een vergoeding mogelijk is? Maak dan vrijblijvend en kosteloos een afspraak bij mij op kantoor in Roosendaal, of gewoon bij u thuis.