Verkeersongeluk tussen auto en fietser, wie is aansprakelijk?

Helaas neemt het aantal ongelukken waarbij fietsers betrokken zijn in het verkeer toe. Wel twee derde van het aantal gewonden door verkeersongelukken in ons land zijn fietsers. Een van de verklaringen voor de groei van het aantal fietsongelukken, zou de toename van e-bikes op de weg zijn. Fietsers zijn kwetsbare verkeersdeelnemers en worden daarom bij wet extra beschermd.

 

Verkeersongeluk tussen auto en fietser, wie is aansprakelijk?In dit artikel beantwoord ik de vraag: een verkeersongeluk tussen auto en fietser, wie is er aansprakelijk?

U heeft een verkeersongeluk gehad met uw fiets, wie is er aansprakelijk?

Een deel van de fietsongelukken vindt plaats door een botsing met een motorvoertuig; een auto, motor, scooter of bus bijvoorbeeld. In onze wetgeving is voor voetgangers en fietsers als kwetsbare ‘zwakke verkeersdeelnemers’ een speciale regeling opgenomen. Hierdoor ligt de aansprakelijkheid in de meeste gevallen bij de bestuurder van het motorvoertuig, zélfs wanneer het ongeluk de eigen schuld van de fietser was.

Wat is dan het gevolg van de aansprakelijkheid voor het ongeluk?

Deze aansprakelijkheid wordt bij de bestuurder van de auto, scooter, bus of motor gelegd omdat fietsers als kwetsbare verkeersdeelnemers meer risico in het verkeer lopen. Er wordt dus verwacht van bestuurders dat zij extra voorzichtig zijn en opletten. Bent u als voetganger of fietser door een motorvoertuig aangereden, dan heeft u vrijwel altijd recht op schadevergoeding. U krijgt minimaal 50% van uw schade vergoed.

Aansprakelijkheid bij het aanrijden van een fietser in bijzondere situaties

Er zijn bijzondere situaties waarin het net wat anders ligt met aansprakelijkheid.

  • Alleen als er sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid van u als fietser wordt uw schade niet vergoed (maar dat is bijna nooit het geval).
  • Een fietser jonger dan 14 jaar krijgt bij een aanrijding met een motorvoertuig altijd zijn hele schade vergoed.
  • Bij een aanrijding tussen twee fietsers bepaalt de mate van schuld van de ander of uw schade vergoed moet worden. Dan geldt wel de regel dat u uw eigen schade draagt als het ongeluk uw eigen schuld was.

Letselschade als fietser opgelopen?

Letselschade bij fietsongevallen is vaak complex en ik raad u dan ook aan hiervoor altijd een letselschadeadvocaat in te schakelen.

Wat ga ik voor u doen?

Ik verzamel informatie over de toedracht, zoals het proces-verbaal van de politie en eventueel het benaderen van getuigen. Ook dien ik een claim in bij de verzekeraar van de bestuurder van het motorvoertuig. Ik breng samen met u uw schadeposten in kaart en verwerk die een schadestaat. Die wordt door mij aan de aansprakelijke verzekeraar gestuurd die dan een voorschot aan u zal betalen. Uw medische informatie vraag ik op bij uw behandelaars en stuur ik door naar mijn medisch adviseur, die een advies opmaakt waarin de gevolgen van het ongeval staan. Dat advies zal na uw toestemming aan de medisch adviseur van de aansprakelijke verzekeraar worden gestuurd zodat ook die inzicht heeft in de gevolgen van het ongeluk.

Wat kost ik als advocaat bij letselschade van een fietser?

Mijn hulp kost u niets. Neem vrijblijvend contact met mij op voor het plannen van een kosteloos oriënterend gesprek.