Juridische hulp na een ongeluk: wie betaalt dat?

In onze wet is geregeld dat na een ongeluk de aansprakelijke partij de kosten van een advocaat moet betalen. Toch maak ik nog heel vaak mee dat een slachtoffer van een ongeval dit niet weet en niet naar een advocaat durft te gaan, uit angst voor de kosten.

Slachtoffer van een verkeersongeluk

Ook laatst weer bleek dat slachtoffers vaak niet weten waar ze recht op hebben. Een jongedame belde me. Ze was slachtoffer van een auto-ongeluk en kon daardoor al een aantal maanden niet werken. Ook in het huishouden had ze nog steeds hulp nodig. De kosten daarvan liepen maar op. Het ongeluk was de schuld van een andere automobilist. Mijn cliënte hoorde na een paar weken van een kennis dat ze de verzekering van de andere partij kon aanspreken voor haar schade.

Inschakelen van een advocaat om kosten te verhalen

Zo gezegd zo gedaan. De verzekeraar betaalde haar € 500,- uit, maar die ging al grotendeels op aan het eigen risico van € 385,- dat de zorgverzekering haar in rekening had gebracht voor de ambulancerit naar het ziekenhuis. Gelukkig had dit slachtoffer iemand in haar kennissenkring die haar wees op het inschakelen van een advocaat.

Een voorschot voor de te betalen kosten naar aanleiding van het ongeval

Ik heb vervolgens contact opgenomen met de verzekering van de aansprakelijke tegenpartij en heb een voorschot voor haar geregeld waarmee ze haar kosten en de hulp thuis kan betalen. Mijn kosten worden betaald door de verzekeraar. Het moet natuurlijk wel zo zijn dat de advocaatkosten redelijk zijn. Dat wil zeggen dat het redelijk is dat de kosten worden gemaakt en dat ook de omvang van de kosten redelijk is.

Heeft u recht op schadevergoeding en worden uw advocaatkosten vergoed?

Heeft u een ongeluk gehad of een traumatische gebeurtenis meegemaakt, waar u mogelijk de rest van uw leven schade aan blijft ondervinden? Maak dan vrijblijvend en kosteloos een afspraak bij mij op kantoor in Roosendaal, of gewoon bij u thuis.