Schadeposten bij letsel: de kosten voor huishoudelijke hulp

U bent slachtoffer geworden van een ongeluk of u hebt letsel opgelopen door een medische fout. Hierdoor kunt u uw huishoudelijke taken niet meer zelf uitvoeren. Door het letsel zal u dus huishoudelijke hulp moeten inschakelen. Maar wie draait er op voor deze kosten? Verzekeraars verwijzen letselschadeslachtoffers vaak naar de WMO van de gemeente, maar klopt dat wel?

 

De vergoeding van kosten voor het inschakelen van huishoudelijke hulp

Wanneer een ander aansprakelijk is voor uw letsel, dan moeten de kosten voor het inhuren van huishoudelijke hulp vergoed worden door de aansprakelijke partij. U kunt dan denken aan schoonmaakwerkzaamheden, boodschappen doen, koken en andere huishoudelijke taken.

 

Kunt u als slachtoffer geen beroep doen op de WMO?

Dit is een discussiepunt dat verzekeraars van de tegenpartij nog wel eens willen aandragen. Zij geven aan dat het slachtoffer een beroep kan doen op de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) van de gemeente, die bedoeld is om mensen te ondersteunen die (tijdelijk) hulp nodig hebben. Mijn antwoord op deze vraag: ‘nee’. Ten eerste duurt het vaak weken voordat via de gemeente een WMO-aanvraag in behandeling wordt genomen en er een beslissing over is. Al die tijd zou het slachtoffer zonder noodzakelijke hulp zitten. Dat is niet redelijk en kan niet van een slachtoffer verwacht worden. Daar komt bij dat zelf ingekochte huishoudelijke hulp heel vaak niet duurder is dan hulp via de WMO.

 

schoonmaakster

U hoeft geen genoegen te nemen met de eerste oplossing

Maar zelfs als de zelf ingekochte huishoudelijke hulp wel duurder is dan WMO-hulp, dan wil dat nog niet zeggen dat de aansprakelijke partij deze kosten niet hoeft te betalen. Een slachtoffer moet namelijk zoveel mogelijk in de situatie worden gebracht alsof het ongeluk of de medische fout niet was gebeurd. Een slachtoffer heeft weliswaar een schadebeperkingsplicht, maar hoeft geen genoegen te nemen met een goedkoper en niet bij hem of haar passende oplossing.

 

De tegenpartij ‘ontspringt de dans niet’

Kortom, de tegenpartij, de veroorzaker van uw letsel, is verantwoordelijk voor het betalen van uw kosten. Zeker verzekeraars zullen echter proberen om de financiële gevolgen niet te hoeven dragen. Heeft u huishoudelijke hulp nodig omdat u letsel heeft opgelopen door toedoen van een ander? En wilt u weten welke kosten u precies mag verhalen op de tegenpartij? Neem vrijblijvend en kosteloos contact met mij op en ik beantwoord uw vragen graag.