Wie vergoedt mijn schade?

Cliënten laten me heel vaak zien dat er veel misverstanden bestaan over aansprakelijkheid en de vergoeding van letsel en schade. Zo kwam ik laatst met iemand in gesprek over een hondenbeet.

Gelukkig is iedere Nederlander daarvoor verzekerd”, stelde de persoon in kwestie. Dat is dus helaas NIET het geval.

schade door een hondenbeetWA-verzekering niet verplicht

Volgens de statistieken schijnt 80% van onze bevolking een WA-verzekering te hebben. En dan bedoel ik de verzekering die schade uitkeert die jij, je kinderen of je dieren aan een ander toebrengt. Bijvoorbeeld je hond die de buurvrouw bijt. Deze verzekering is in Nederland niet verplicht. Dat betekent dus dat niet iedereen verzekerd is en het dus voorkomt dat schade die door een ander wordt veroorzaakt niet gedekt wordt door de verzekering.

Van een kale kip kun je niet plukken

In dat geval moet de aansprakelijke persoon zelf de schade vergoeden. En dat lukt helaas niet altijd. Wat te denken van iemand met een bijstandsuitkering die geen verzekering heeft omdat die niet betaald kan worden, van wie de hond ernstig letsel veroorzaakt? In dat geval heb je er weinig aan deze eigenaar van de hond aan te spreken voor de kosten, want die heeft simpelweg het geld niet om jouw schade te vergoeden.

Juridische hulp nodig?

Toch is het ook in dat soort gevallen verstandig juridische hulp in te schakelen voor het verhalen van je schade. Als de aansprakelijkheid namelijk via de rechter komt vast te staan, dan houd je 20 jaar het recht deze schade alsnog te verhalen op de aansprakelijke persoon. Meer weten? Neem contact met mij op voor een afspraak.

Laat een reactie achter